خدایا به آنهایی که به ما ظلم کردهاند، با انصاف برخورد کنیم. ظلم را با ظلم جواب ندهیم. و ظلم را با انصاف جواب دهیم.
وَ أن نسالم من عادنا عادانا؛ خدایا به ما توفیقی بده به کسانی که با ما دشمنی کردهاند، ما با عدالت و با احسان رفتار کنیم.
گاهی اوقات، فرزند شما، شریک شما، رفیق شما، همسر شما، در یک دورهای بد کردهاند. الآن کار دستِ شماست و شما سالم برخورد کنید. از خدا بخواهید که برخورد سالم داشته باشید با کسانی به شما بدی کردهاند.
من بد کنم و تو بد مکافات کنی
پس فرق میان من و تو چیست بگو
اما اینجا امام یک تبصره میزنند: حواسمان باشد، بچهای پشت بام بود و کمکم داشت به لبهی پشتبام میرسید که داشت میافتاد. به او گفتند برو عقب برو عقب، که از طرف دیگرِ پشتبام افتاد.
با چه کسانی باید سالم برخورد کرد ولو به شما دشمنی کرده باشند؟ با کدام دشمنها باید سالم بود؟ آیا با اسرائیل هم باید سالم بود؟ آیا باید با وهابیت هم سالم بود؟ آیا باید با داعش هم سالم بود؟ اینها مَن ظَلَمَنا هستند که سَر میبُرند و دشمنی میکنند.
آیا این روایت، این موارد را هم در بر میگیرد؟
امام برای اینکه از آن طرف بام یله نشویم، جملهای میفرمایند: «حاشا مَن اودیَ فیک وَ لک؛ هرگز خدایا با کسی که با تو دشمنی کرده و در راه تو، ستیز کرده، من، دوستی نمیکنم».
سالم زیستن هم مرزی دارد. گاهی اوقات به شخص شما بدی کردهاند و شما میبخشید. گاهی حق شما را خوردهاند و الآن پشیمان هستند، شما میبخشید. اما کسانی که دشمن خدا هستند و به خدا ظلم کردهاند و دشمن اهلبیت علیهمالسلام هستند با اینها نباید دوستی کرد. امام میفرمایند خدایا با کسی که با شما دشمنی کرده و با شما سَرِ ستیز داشته، من دوستی نمیکنم و سالم زندگی نمیکنم».
سلامتی، حدی دارند و حد آن هم تا آنجایی است که با خداوند دشمنی نکرده باشد.