حضرت حجت الاسلام و المسلمین دژکام امام جمعه شیراز و نماینده ولی فقیه در استان فارس روز یکشنبه 27 خرداد 97 با حضور در مدرسه منصوریه شیراز بقعه این مدرسه را زیارت کردند و سپس در جمع صمیمانه اساتید این مدرسه حاضر شدند.
در ابتدای این نشست، استاد شیخ علیرضا حدائق مدیریت محترم این مدرسه ضمن قدردانی از تشریف فرمایی امام جمعه محترم شیراز به قدمت چند قرنی این مدرسه اشاره کرد و گفت: جالب است خدمت حضرت آقای دژکام و عزیزان عرض کنم که حدود هشت سال قبل به من تماس گرفتند و گفتند تعدادی توریست آلمانی در مدرسه منصوریه شیراز آمدهاند و میخواهند کنار بقعه داخل این مدرسه بیایند.
حاجآقای دژکام پرسیدند که توریستها اینجا میآیند. پاسخ دادم که اجازه توریست نمیدهیم و حتی دیگر گردشگران را نیز اجازه ورود نمیدهیم؛ زیرا خانمها رعایت شئونات نمیکنند و ورود آنها با توجه به اینکه خوابگاه طلاب نیز در اینجا است با روح مدرسه مغایرت دارد.
درعینحالی که اصرار داریم توریست در این مدرسه نیاید گفتند اینها اصرار دارند، من نیز گفتم الآن میآیم. دیدم تعدادی توریست آمدهاند و یک مترجم نیز همراه آنان بود.
به مترجم گفتم اینها برای چه آمدهاند؟ گفت همه اینها جزو فلاسفه و متکلمین فرانسه هستند. گفت اقوال سید صدرالدین محمد و سید غیاثالدین منصور که در کتب فلسفی دیدهاند فقط برای کنار تربت این دو بزرگوار آمدهاند. اصرار داشتند که به ما یک فرصتی بدهید کنار مضجع این دو بزرگوار عکس بگیریم و برویم.
استاد حدائق ضمن تاکید بر اهمیت جایگاه صاحبان این قبور افزود: یکوقتی به یکی از علما گفتم سید شهید و سید سند کیست؟ گفت نمیدانم. شخصیتی که برخی از متکلمین مسیحی غربی میآیند کنار بقعه آنها عرض ارادت کنند نزد خود ما مغفول است.
مدیر مدرسه منصوریه با بیان این که بخش عمده ای از برکتی که در این حوزه است مربوط به نیت خیر این بزرگان است که «اسس علی التقوی» با آن نگاه عالی اقدام کردند به فعالیت های مستمر این مدرسه اشاره کرد و گفت: الحمدالله در حدود شش قرن فعالیتهای ممتد و درخشان حوزه سوابق کارآمدی آن است. الآن نیز توفیق خدمتگزاری در این حوزه نصیب حقیر شده است.
وی با بیان این که بالغ بر بیست استاد مبرز دارای حکم تدریس در این مدرسه مشغول به تدریس هستند افزود: قریب به 240 طلبه در تمام این ده پایه مشغول هستند. هرسال طبق گزارشی که از مرکز مدیریت حوزه دریافت میشود حداقل در 5 پایه از ده پایه استان، نفرات برتر و ممتاز از این حوزه است. این موفقیت مرهون تلاش اساتید و خود طلاب است.
امروز توفیقی بود که در خدمت شما بودیم و اساتید نیز مشتاق بودند با حضرتعالی دیدار داشتند.
مدیر عامل بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود (عج) استان فارس با بیان این که این حوزه در معاونتهای پژوهش و آموزش و تذهیب جزو کم آسیب ترین حوزههای استان در مسائل اخلاقی است اذعان کرد: ما به طلاب میگوییم آنچه برای مدرسه ارزش است چهار رکن اصلی است که انتظار داریم رعایت کنند: ایمان، اخلاق، نظم و درس. مثل یک صندلی چهارپایه است که همه آنها را انتظار داریم. همانطور که طلبه ازنظر درسی رشد میکند ازنظر اخلاقی و ایمانی و نظم در کار نیز باید رشد داشته باشد. الحمدالله اساتید نیز با همین رویکرد کارها را پیش میبرند.
استاد حدائق ضمن عرض خیر مقدم خدمت حجت الاسلام و المسلمین دژکام به شیراز بخاطر امامت محترم جمعه و نماینده ولیفقیه در استان و همچنین تشریف فرمایی به مدرسه منصوریه آرزو کرد ان شاء الله خداوند متعال روزبهروز بر توفیقات ایشان بیفزاید. وی در پایان گفت: ما هم بهعنوان یک طلبه و همچنین آقایان اساتید و طلاب نیز آن کاری که از دستمان برمیآید و برخاسته است قطعاً همکاری و کمک میکنیم تا ان شاء الله این بار سنگین به سامان و مقصد برسد.
پس از آن حجت الاسلام و المسلمین دژکام ضمن ابراز خوشحالی از حضور در جمع اساتید مدرسه علمیه منصوریه گفت: توفیق یار بنده شد که برای مرتبه چندم در این مدرسه خدمت سرور مکرم جناب آقای حدائق رسیدیم که الحمدالله آقایی و بزرگواری ایشان و محبتی که نسبت به بنده کمترین دارند تازگی ندارد و از افتخارات ما همیشه این بوده است که در جهرم نیز که بودیم از محضر شریف ایشان بهرهمند میشدیم و ان شاء الله از همه شما نیز دعوت میکنم که برای عید غدیر به جهرم تشریف بیاورید. من به جهرمیها گفتهام که جمعی از علماء در جهرم دعوت هستند.
امام جمعه شیراز با تاکید بر این که مدرسه منصوریه دارای معنویت و برکات است به بیان خاطره ای از حضرت آیت الله فیاضی پرداخت و گفت: میدانید که ایشان هم فقیه و هم فیلسوف برجستهای هستند. بنده از ایشان دعوت کرده بودم که به جهرم تشریف بیاورند که در همایشی که به معاد مربوط میشد سخنرانی کنند. ایشان نیز قبول زحمت کردند. وقتی به آنجا آمدند فرمودند: من با یک شوقی پذیرفتم که جهرم بیایم. به خاطر اینکه از شیراز رد میشوم. شیراز جایی است که ملاصدرا در آن نفس کشیده است.
ایشان در بازگشت فرمودند که میخواهم به مدرسه منصوریه شیراز بروم و تا قبر سید سند را زیارت نکنم به قم برنمیگردم. برنامه نیز ریختیم که ایشان بیایند. وقتی آمده بودند از قضا در شیراز ماندند. ایشان فرموده بودند که میارزید که هواپیما هم رفته است ولی یک روز را در شیراز ماندیم تا این قبر نورانی را زیارت کنیم. هم از سادات و هم از علمای بزرگ شیعه هستند.
نماینده محترم ولی فقیه در استان فارس در مقام بیان جایگاه علمی شیراز گفت: حوزه شیراز یک ویژگیای داشته است که فقاهت و علم کلام در این شهر در اوج بوده است. این بزرگان نیز که در این حوزه مدفون هستند بیشتر اشتهارشان به کلام بوده است. گرچه در حدیث نیز سند ملاصدرا به صاحب این قبر میرسیده است. به همین خاطر اشتهار ایشان به کلام باعث میشود که ما در شیراز به فلسفه و کلام نیز بپردازیم.
وی در بیان اهمیت کلام و فلسفه گفت: یک دوره ای در محضر حضرت آیتالله سبحانی کلام و فلسفه میخواندیم. ایشان میفرمودند: اگر میخواهید در ایران کارکنید فقه کار کنید زیرا هر جا میروید فقیه است که کارآیی دارد ولی اگر میخواهید بیرون از ایران کارکنید فلسفه و کلام کارکنید زیرا اگر میخواهید برای کسی که دین شما را قبول ندارد با فقه نمیتوان با او صحبت کرد باید بتوانید در برابر آنها استدلال بیاورید.
درست است که قم بعد از انقلاب اسلامی یک اشتهاری پیدا کرده است ولی همینکه آقا فرمودند یک عده آلمانی میآیند و میخواهند یک قبر را زیارت کنند نشان میدهد که شیراز به علم اشتهار داشته است. بنده از مسئول گردشگری شیراز پرسیدم که سالی چقدر خارجی وارد شهر شیراز میشود؟ ایشان فرمودند: حداقل 150 هزار نفر است.
ما برای این دانشگاه جامعه المصطفی که جناب آقای اعرافی راه انداختند و ان شاء الله یک شعبهای از آن در کنار حرم علی بن حمزه راه خواهد افتاد همه تلاشی که کرده است 25 هزار نفر را توانسته است در این مرکز مشغول به تحصیل کند. شما در همین شیراز سالی 150 هزار نفر میآید.
من در مورد بنیاد مهدویت نیز عرض کردم که باید بتوانیم مبانی کلام شیعی را منتقل کنیم. 150 هزار مخاطب غیر ایرانی به این شهر وارد میشود.
حجت الاسلام و المسلمین دژکام در اهمیت جنبه معنوی شیراز به نکته ای در مورد حضور عراقی ها در ایران اشاره کرد و فرمود: عراقیها مشهد و قم را شناختهاند و به آنجا برای زیارت میآیند. ولی عراقیهایی که به شیراز میآیند بیشتر برای طبابت میآیند. اگر یککمی جنبه زیارتی اینجا را بتوانیم تبلیغ کنیم بسیار جای کار دارد.
البته بعثه مقام معظم رهبری میگفتند که میتوان طوری برنامهریزی کرد که زائران عراقی هر سه شهر را زیارت کنند. این ظرفیت را باید قدر بدانیم و همانطوری که جناب آقای حدائق در حق بنده آقایی فرمودند و در همان شب اولی که بنده مهمان ایشان شدم مهماننوازی فرمودند و فرمودند که همه باید کمک کنیم و فلانی یکگوشه فرش را بتواند بردارد و سهگوشه دیگر را همه باید کمک کنند. اگر این حرکت را شروع کنیم شیراز از جهات علمی و معنوی وضعیتی دارد که میتواند جهان را به خودش متوجه کند. توجه به شیراز یعنی توجه به مذهب حقه جعفری و ان شاء الله باید این را تقویت کنیم.
وی در مورد اصلاح نگاه طلاب به مساله تبلیغ اذعان کرد: نگاه طلاب عزیز ما که زیردست شما بزرگ میشوند باید به این سمت معطوف شود که در یک سطح بالایی پیام تشیع و همچنین پیام ظهور را به همه دنیا برسانیم و ان شاء الله روزی بشود که آن پرچم به حرکت میآید در اعیان الشیعه است که چند نفر از یاران امام زمان از شیراز هستند. ان شاء الله اگر ما را جزو سربازان آخر صف نیز قرار بدهند قبول است. بالاخره باید حرکت اینطوری باشد.
مقام معظم رهبری فرمودهاند که بینالحرمین یک مرکز بزرگ اجتماع شیعی شود. ان شاء الله اگر طراحی آن تکمیل شود. این مرکز اجتماعی شیعی میخواهد چکار کند؟ کشور و منطقه ما را برای ظهور آماده میکند. این امید را در دل خودمان تقویت کنیم و از خدای متعال بخواهیم که ما را از بهترین خدمتگزاران دستگاه امام زمان (عج) قرار بدهد.