پیامبری مردمی و برخاسته از متن جامعه
پیامبر (ص) نمینشست تا مردم به سراغ او بیایند. خودش به سراغ مردم میرفت.
مسئولین نیز باید همینگونه باشند. باید با مردم همراه باشید.
در یکی از نقاط شیراز سخنرانی می کردم. دیدم شهردار منطقه نیز حضور دارد. بنا به وظیفه از ایشان تشکر کردم. شهردار باید بین مردم باشد.
امام میفرمودند: اگر با مردم همراه باشیم مردم را میفهمیم ولی اگر جلوتر حرکت کنیم مردم را نمیفهمیم و اگر عقبتر حرکت کنیم مردم ما را نمیفهمند.
نگران از سختیهای مردم
سختیهای مردم بر پیامبر (ص) سخت بود. وای به مسلمانیِ کسی که سر آرام بر بستر بگذارد و از مشکلات دیگران باخبر باشد. این مسلمانی نیست.
چه مشکلات فرهنگی و چه مشکلات اقتصادی برای پیامبر سخت بود. درد مردم را درد خودمان بدانیم.
تو کز محنت دیگران بیغمی نشاید که نامت نهند آدمی
تقسیم شادیها با مردم
انسانهای باتقوا شادیها و خوشیهای خود را با مردم تقسیم میکند و اندوه را در خود نهفته نگه میدارد.
ولی انسانهای بیتقوا اندوهشان را با مردم تقسیم میکنند و هر چه ناخوشی و ناراحتی و مریضی و نداری دارد را برای دیگران تعریف میکند و داراییها و امکانات و خوشیهایش را برای دیگران بازگو نمیکند.
اندوه مؤمن از مشکلات فرهنگی و اقتصادی
انسان باتقوا مشکلات مردم را که میبیند ناراحت میشود. این نشانه سلامت انسان است.
من از بینوایی نیم رویزرد غم بینوایان رخم زرد کرد
وای بر کسی که فقر را ببیند و بیتفاوت باشد! بیحجابی را ببیند و لذت ببرد! وای بر مسلمانی که گناه را ببیند و کیف کند! چه مسلمانی است که نافرمانی با خدا مرا را خوشحال کند؟ مجلس معصیتی که قلب امام زمان را آزرده میکند لذت ببرم. من مسلمانم؟
گوسفند سوزن خورده
در روایت داریم که در آخرالزمان مؤمن مانند گوسفند سوزن خورده است. روز بروز تحلیل میرود تا از بین برود. گناه را ببیند آب میشود. در جامعه معصیت میبیند متأثر میشود؛ و نشانه ارادت واقعی به خدا و رسول نیز همین است. اگر توهین به محبوب انسان را متأثر نکند باید در ارادت خودش شک کند.
اگر به پدر یا مادرمان توهین کنند آشفته میشویم توهین به خدا را ببینیم و آشفته نشویم؟
خستگیناپذیر در هدایت انسانها
از هدایت یکدیگر خسته نشوید! اگر نمیتوانید حرف بزنید پولتان که کار میکند. یک سی دی یا یک کتاب بخرید و به کسی هدیه کنید.
شنیدم که جوان غیرمسلمانی گفت: یک کتاب از حسین بن علی (ع) به دستم رسید. حسین بن علی (ع) مرا مسلمان کرد.
ما بچههای خودمان را رها کردهایم. همسایه و فامیل را رها کردهایم. پیامبر (ص) به قبایل عرب میرفت او را سنگباران میکردند با بدن مجروح برمیگشت ولی خسته نمیشد. حتی در آخرین لحظات زندگی فرمود: مرکب و پوستی بیاورید تا بنویسم چیزی را که بعد از من دچار گمراهی نشود. در آن ساعتها هم به فکر هدایت مردم بود.
مهربان نسبت به مؤمنین
تنها شخصی که خدا دو ویژگی خودش را به وی نسبت داده، پیامبر اسلام است. از خصوصیات حضرت این است که نسبت به مؤمنین رئوف و رحیم است.
رئوف به کسی میگویند که نسبت به زیرمجموعه خودش محبت دارد. مدیر، پدر و مادر، تاجر رئوف کسی است که نسبت به فرمانبردارانش محبت دارد و رحیم کسی است که به پشیمانان از گناه محبت دارد.
رسولالله (ص) بعد از جنگ احد با دهان خونآلود حتی نسبت به مشرکان و جاهلان دعا کرد: «اَللَّهُمَّ اهدِ قَومی فَإنَّهُم لا یَعلَمون.»
کریمان با بدان هم بد نکردند کسی را از در خود رد نکردند
البته در برابر ظالمین باید شدید بود.